ΕΣΠΑ
telenavis

Blog | 21.02.2022

Κατανάλωση καυσίμου, αποτύπωμα άνθρακα & πώς να κάνετε οικονομία στα καύσιμα του στόλου σας

Σήμερα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με το 1990. Μεταξύ άλλων, η κατανάλωση καυσίμων του τομέα των logistics έχει σημαντική βαρύτητα ως παράγοντας ρύπων. Το αποτύπωμα άνθρακα έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόπος μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ανθρωπογενή αίτια.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βόρειας Κίνας, τα πληροφοριακά συστήματα μπορούν να δώσουν μια λύση σε εταιρείες μεταφορών, ώστε αυτές να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα στις διαδικασίες logistics.

Στο άρθρο μας αυτό θα δούμε τι σημαίνει ενεργειακό αποτύπωμα (ή αλλιώς αποτύπωμα άνθρακα) ποια η σχέση του με την κατανάλωση καυσίμου και έπειτα θα αναλύσουμε πώς μπορεί μια εταιρεία που διατηρεί στόλο οχημάτων, να μειώσει τα κόστη και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν τα οχήματά της.

Συγκεκριμένα παρακάτω θα διαβάσετε:

Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα και πώς το μετράμε;

Το αποτύπωμα άνθρακα είναι η μέτρηση της μέσης συνολικής ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και του μεθανίου (CH4) που εκπέμπει ένα παραγωγικό σύστημα μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ ένα έτος). Για να υπολογιστεί χρειάζεται να εξετάσουμε όλες τις πηγές που παράγουν ατμοσφαιρικούς ρύπους και συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Από φέτος, ήδη αναμένουμε διανομές με μικρότερο καρβονικό αποτύπωμα στο last mile delivery, πράγμα που δείχνει ότι άνθρωποι και εταιρείες έχουν ευαισθητοποιηθεί προς πιο “πράσινες” λύσεις μεταφοράς προϊόντων.

Αν θέλουμε να υπολογίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα ενός οχήματος, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα online εργαλείο υπολογισμού καρβονικού αποτυπώματος, απλώς παραθέτοντας κάποια βασικά στοιχεία, όπως το είδος του οχήματος και τα ετήσια χιλιόμετρα που έχει διανύσει.

Απεικόνιση καρβονικού αποτυπώματος – Ο ρόλος του καυσίμου και των μεταφορών

Μέση κατανάλωση καυσίμου – υπολογισμός

Όταν μιλάμε για υπολογισμό κατανάλωσης καυσίμου, μιλάμε ουσιαστικά για λίτρα ανά χιλιόμετρο ή ανά 100 χιλιόμετρα. Για να υπολογίσουμε τη μέση κατανάλωση καυσίμου ενός οχήματος, χρειάζεται να γνωρίζουμε τη χιλιομετρική απόσταση και τον όγκο καυσίμου, που ήταν απαραίτητος για να καλύψουμε την απόσταση αυτή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα στην κατανάλωση καυσίμου φορτηγών.

Αν ένα φορτηγό έγραψε 300 χλμ και έκαψε ακριβώς 25 λίτρα (ένα γεμάτο ντεπόζιτο) η κατανάλωση καυσίμου στο φορτηγό είναι 25 λίτρα / 300 χλμ = 0,083 λίτρα ανά χιλιόμετρο. Ή αλλιώς 8,33 λίτρα στα 100 χλμ. Αναλόγως με το κόστος του λίτρου σε ευρώ, προκύπτει και το οικονομικό κόστος καυσίμου για κάθε όχημα.

Πότε έχετε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου;

Οι περιπτώσεις στις οποίες η κατανάλωση καυσίμου είναι υψηλή είναι οι ακόλουθες:

  • Ο στόλος δεν έχει συντηρηθεί σωστά και καίει περισσότερο καύσιμο
  • Τα ελαστικά των οχημάτων δεν έχουν σωστή πίεση
  • Τα οχήματα κινούνται συχνά σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης
  • Τα οχήματα κινούνται περισσότερο απ΄όσο θα έπρεπε εξαιτίας κακής οργάνωσης
  • Οι οδηγοί δεν έχουν οδική συμπεριφορά εξοικονόμησης καυσίμου
  • Οι στάσεις που πραγματοποιούνται γίνονται με τη μηχανή σε λειτουργία

Εξοικονόμηση καυσίμου με τις εφαρμογές της Telenavis

Χρησιμοποιώντας έξυπνα συστήματα διαχείρισης στόλου, μια εταιρεία μεταφορών έχει στη διάθεσή της το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χρόνου και πόρων. Η αυτοματοποίηση βοηθά στην εκτέλεση χρονοβόρων διαδικασιών μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ μέσα από ειδικά διαμορφωμένα reports, ο fleet manager μπορεί να επιβλέπει το κόστος κατανάλωσης καυσίμου και να προτείνει τρόπους μείωσής του.

Πώς λοιπόν θα κάνετε εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου με τη χρήση των έξυπνων εφαρμογών της Telenavis;

Έξυπνη δρομολόγηση

Τα οφέλη από τη βελτιστοποίηση δρομολόγησης είναι πολλά. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για την οικονομία καυσίμου στο αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας. Η Telenavis έχει δημιουργήσει το WorkForce Manager, ένα πληροφοριακό σύστημα βελτιστοποίησης δρομολόγησης και live ανατροφοδότησης από τους οδηγούς και τους συνεργάτες σας στο πεδίο.

Με το WorkForce Manager ξέρετε ότι τα δρομολόγιά σας εκτελούνται με βάση τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση. Άρα οι φορτώσεις, η επιλεγμένη διαδρομή και ο συνδυασμός στάσεων που πραγματοποιεί κάθε όχημα ακολουθούν τη λογική χαμηλού κόστους.

Επίβλεψη έργου και αναφορές απόδοσης οχήματος

Ένας ακόμα τρόπος να κάνετε οικονομία καυσίμου είναι να μπορείτε να βλέπετε αναλυτικά αναφορές απόδοσης των οχημάτων αλλά και αναφορές των τακτικών διαδρομών τους. Έχοντας τα οχήματά σας συντηρημένα σωστά (service, ανταλλακτικά κλπ), ξέρετε ότι δεν καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο από αυτό που πραγματικά χρειάζονται.

Μια οπτική απεικόνιση με γραφήματα μπορεί να σας οδηγήσει σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την απόδοση, τη συχνότητα και την αξία κάθε πιθανού δρομολογίου που εκτελούν τα οχήματα.

Η λύση Web NavFleet της Telenavis έχει λάβει υπόψη τις ενημερώσεις για service και τη δημιουργία γραφημάτων απόδοσης των οχημάτων σας, οι οποίες παρέχονται ως λειτουργία του συστήματος για τους χρήστες που θα ορίσετε εσείς.

Ειδοποιήσεις οδηγικής συμπεριφοράς

Η σωστή οδηγική συμπεριφορά του οδηγού ενός οχήματος, συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Με την Telenavis είστε σε θέση να γνωρίζετε την ταχύτητα που κινήθηκε ένα όχημα και αν στο δρομολόγιο ακολουθήθηκαν οι οριοθετημένες απαιτήσεις σας σχετικά με την κατανάλωση.

Ο κεντρικός χειριστής λαμβάνει ειδοποιήσεις αν ένας οδηγός ξεπέρασε το όριο ταχύτητας ή αν έκανε στάση με ανοιχτή τη μηχανή του οχήματος. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις καταναλώνουν καύσιμο αναίτια και πλέον μπορείτε να το ελέγξετε, είτε την ώρα που συμβαίνει είτε σε δεύτερο χρόνο.


Η σωστή οδηγική συμπεριφορά φέρνει έως και 20% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου! Μπορείτε να σκεφτείτε σε πόσα χρήματα μεταφράζεται αυτό το ποσοστό για την επιχείρησή σας;


Η Telenavis φροντίζει να παρέχει λύσεις που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα και βελτιώνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Επίσης βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν λειτουργικά κόστη, δίνοντας μια προηγμένη λύση εποπτείας και αυτοματοποιημένου συντονισμού του έργου παράδοσης και παραλαβής. Αναβαθμίστε τη διαχείριση του στόλου οχημάτων σας, κάνοντας μια επένδυση που ανοίγει παράθυρο στο μέλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ελάτε να συζητήσουμε μια λύση που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Προκλήσεις στον κλάδο των logistics
Ιούν 19 2023

10 Προκλήσεις στον κλάδο των logistics & πρακτικές λύσεις που εφαρμόζει η Telenavis

Ο κλάδος των logistics αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν την αύξηση του...
Η-σημασία-της-ηθικής-κερδοφορίας-στην-εφοδιαστική-αλυσίδα
Μάι 04 2023

Εφοδιαστική αλυσίδα: Η σημασία της ηθικής κερδοφορίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχείρηση

Η ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη...
Μαρ 28 2023

Διαχείριση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων: Τι ζητούν οι fleet managers;

Για κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα μεταφορών ή κάποιο στόλο οχημάτων η διαχείριση του κόστους...
Νοέ 17 2022

Νέες τεχνολογίες στη δρομολόγηση αναβαθμίζουν τα logistics στις αλυσίδες supermarket

Είστε στέλεχος ή ιδιοκτήτης super market και θέλετε να εξελίξετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε, να...
Σεπ 30 2022

Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες Ταχυμεταφορών – Courier & Αυξήστε την ικανοποίηση των πελατών σας

Θέλετε να βελτιώσετε τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) που προσφέρετε στους πελάτες σας;...
Proof of delivery
Αυγ 04 2022

Αναβαθμίστε τη Last Mile Delivery εμπειρία με το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD)

Γνωρίζετε ότι 7 στους 10 θεωρούν ότι η εμπειρία στο last mile delivery είναι εξαιρετικά σημαντική...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη