ΕΣΠΑ
telenavis

Blog | 31.03.2022

Καταγραφικό Θερμοκρασίας για Ψυκτικό Θάλαμο Φορτηγού: Μετάδοση θερμοκρασιών σε πραγματικό χρόνο

Το καταγραφικό θερμοκρασίας ψυγείου στα φορτηγά αυτοκίνητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή διαχείριση ποιότητας τροφίμων. Η τήρηση της ψυκτικής αλυσίδα σε ευπαθή προϊόντα έχει άμεση σχέση με την ποιότητα του προϊόντος, όταν αυτό θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Κατά τη μεταφορά με φορτηγά ψυγεία, πρέπει να τηρείται συγκεκριμένο θερμοκρασιακό εύρος στον ψυκτικό θάλαμο του φορτηγού ανάλογα με το προϊόν, όχι μόνο για να ικανοποιείται η σχετική νομοθεσία, αλλά και για να διατηρείται η ασφάλεια των καταναλωτών.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στη μεταφορά φαρμάκων, όπου συνήθως απαιτείται η θερμοκρασία να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου (18-25 βαθμούς), το οποίο είναι ζητούμενο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

HACCP - γραφικό

Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τον έλεγχο ποιότητας κατά τη μεταφορά και τι επιλογές υπάρχουν σε καταγραφικά θερμοκρασίας.

Quality control ψυκτικοί θάλαμοι φορτηγών & ψυκτική αλυσίδα

Η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας είναι ουσιαστικά η διατήρηση των εγκεκριμένων ορίων θερμοκρασίας, καθ΄όλη τη μεταφορά των προϊόντων από το σημείο παραγωγής τους, μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Για τα τυποποιημένα τρόφιμα αυτό μπορεί να είναι μικρής σημασίας ή το εύρος θερμοκρασιών να είναι πιο ελαστικό. Για τα ευπαθή προϊόντα όμως, όπως είναι κάποια φάρμακα ή νωπά τρόφιμα (ψάρι, κρέας κλπ), η διαφορά σε έναν ή δύο βαθμούς μπορεί να επιφέρει δυσαρέσκεια στους καταναλωτές, ή ακόμα χειρότερα να απειλήσει την υγεία τους.

Παρακάτω βλέπουμε το ταξίδι των τροφίμων, περνώντας από την παραγωγική στην εφοδιαστική αλυσίδα και τελικά στο τραπέζι του καταναλωτή.

Παρουσίαση εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφοράς τροφίμων

Κλάδος τροφίμων

Όταν αναφερόμαστε στη μεταφορά τροφίμων και συγκεκριμένα στα ευπαθή τρόφιμα, συνήθως μιλάμε για τη διανομή γαλακτοκομικών από τις γαλακτοβιομηχανίες στα επιμέρους σημεία διανομής (supermarket, mini market, περίπτερα κλπ). Οι αλυσίδες supermarket βέβαια έχουν πιο εκτεταμένες ανάγκες στη μεταφορά τροφίμων, αφού πλέον δεν μεταφέρουν τρόφιμα μόνο από τις αποθήκες τους στα selling points, αλλά και από τα selling points στα σπίτια των καταναλωτών.

Επομένως, η σωστή εξυπηρέτηση στο last mile delivery και η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, είναι κάτι που οι μεγάλες αλυσίδες super market δεν σταματούν να σκέφτονται ποτέ.

Κλάδος φαρμάκων

Ο κλάδος του φαρμάκου επηρεάζεται εξίσου από τη σταθερή και κατάλληλη θερμοκρασία κατά τη μεταφορά των φαρμάκων ή βιολογικών υλικών. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν απόλυτη ανάγκη να παρακολουθούν τη θερμοκρασία στο θάλαμο του φορτηγού μεταφοράς, ώστε να μπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητα των σκευασμάτων που παραδίδουν στο φαρμακείο-πελάτη τους.

Η Telenavis έχει αναπτύξει ένα σύγχρονο software που επιτρέπει τη σύνδεση του καταγραφικού με το internet και αποστολή δεδομένων στον fleet manager live!

Ειδοποίηση θερμοκρασίας στο κινητό

Πέρα από τη live παρακολούθηση της θερμοκρασίας του θαλάμου ενός οχήματος, το πρόγραμμα μπορεί να μεταφέρει τις καταγραφές θερμοκρασίας του δρομολογίου σε οργανωμένες αναφορές, ως απόδειξη της ποιότητας των μεταφερόμενων προϊόντων για τον πελάτη σας!

Καταγραφικό θερμοκρασίας ψυγείου σε όχημα – Τι επιλογές υπάρχουν

Ας δούμε όλες τις πιθανές επιλογές για καταγραφικά ψυκτικών θαλάμων σε φορτηγά.

Καταγραφικό θερμοκρασίας σε φορτηγό ψυγείο

Καταγραφή θερμοκρασίας ψυγείου φορτηγού σε χαρτί

Ο πιο παλιός τρόπος που χρησιμοποιείται πλέον σπάνια, είναι το καταγραφικό θερμοκρασίας με χαρτί, όπου μια ειδική φορητή συσκευή τοποθετείται εντός του ψυκτικού θαλάμου. Πλέον υπάρχουν αρκετά πιο καινοτόμες λύσεις καταγραφής θερμοκρασίας στον ψυκτικό θάλαμο οχήματος.

Καταγραφικό θερμοκρασίας για καταγραφή θερμοκρασίας ψηφιακά

Πλέον η θερμοκρασία μπορεί να καταγράφεται ψηφιακά. Με ένα ψηφιακό καταγραφικό θερμοκρασίας δεν χρειάζεστε αναλώσιμα και κάνετε μια επιλογή πιο φιλική στο περιβάλλον και την τσέπη σας. Όμως, ο τρόπος αυτός μετράει μόνο τη θερμοκρασία, χωρίς να παρέχει δεδομένα τοποθεσίας.

Με λίγα λόγια, μπορείτε να γνωρίζετε τις αυξομειώσεις θερμοκρασίας εντός του θαλάμου, αλλά όχι τη γεωγραφική τοποθεσία που αυτές συνέβησαν.

Αυτό σημαίνει ότι αν έγινε μια στάση και η πόρτα θαλάμου για κάποιο λόγο μετά έμεινε ανοιχτή, η θερμοκρασία στο θάλαμο σίγουρα μεταβλήθηκε. Εσείς, όμως, δεν μπορείτε να διαπιστώσετε αν η αύξηση θερμοκρασίας συνέβη σε στάση του οχήματος ή εν κινήσει.

GPS με θερμόμετρο

Η αμέσως επόμενη πιο υποσχόμενη λύση είναι το GPS με θερμόμετρο. Με τη λύση αυτή μπορείτε να αντιστοιχίσετε τοποθεσία και θερμοκρασία, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι έχετε πρόσβαση μόνο σε παρελθοντικές καταγραφές.

Βλέπετε δηλαδή τη διακύμανση της θερμοκρασίας, όταν ένα δρομολόγιο έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως αν καταγράφηκε μια υψηλή θερμοκρασία σε ευπαθή προϊόντα, θα το μάθετε κατόπιν εορτής και δεν μπορείτε να σώσετε το φορτίο σας!

Καταγραφικό θερμοκρασίας με live αναφορές θερμοκρασίας με alerts

Η βέλτιστη λύση στην παρακολούθηση θερμοκρασίας στο θάλαμο, λέγεται Web NavFleet. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό καταγραφικό θερμοκρασίας που σας δίνει πλήρη εποπτεία της διακύμανσης θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο. Επίσης λαμβάνετε ειδοποιήσεις και μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οδηγό, ώστε να τον ενημερώσετε πως κάτι μάλλον δεν πάει καλά στο θάλαμο.

Με το Web NavFleet βλέπετε τι συμβαίνει την ώρα που συμβαίνει. Διατηρείτε όμως και ένα ενημερωμένο αρχείο θερμοκρασιών ψυγείων, που μπορείτε να παρακολουθείτε, από οπουδήποτε, κάθε στιγμή.

Ο απομακρυσμένος έλεγχος καταγραφικού θερμοκρασίας προσφέρει:

  • Ασφάλεια στην ποιότητα διακινούμενων προϊόντων
  • Έγκαιρη αντίδραση προς διόρθωση της θερμοκρασίας
  • Διαφάνεια μεταξύ οδηγών και fleet manager
  • Άμεση πληροφόρηση σχετικά με τις συνθήκες θερμοκρασίας στο θάλαμο

Εικονίδιο οχήματος και location pin

Έτσι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η ποιότητα των προϊόντων κατά τη μεταφορά, αλλά μπορείτε να να διορθώσετε οποιαδήποτε παρέκκλιση θερμοκρασίας αν παραστεί ανάγκη.


Η Telenavis δραστηριοποιείται στη δημιουργία software που εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεταφορών εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Ακολουθήστε μας σε Facebook και LinkedIn για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου σε στόλους οχημάτων και τα καινοτόμα συστήματα διαχείρισης στόλου μας.

Διαβάστε περισσότερα: Διαχείριση στόλου οχημάτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Προκλήσεις στον κλάδο των logistics
Ιούν 19 2023

10 Προκλήσεις στον κλάδο των logistics & πρακτικές λύσεις που εφαρμόζει η Telenavis

Ο κλάδος των logistics αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν την αύξηση του...
Η-σημασία-της-ηθικής-κερδοφορίας-στην-εφοδιαστική-αλυσίδα
Μάι 04 2023

Εφοδιαστική αλυσίδα: Η σημασία της ηθικής κερδοφορίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχείρηση

Η ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη...
Μαρ 28 2023

Διαχείριση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων: Τι ζητούν οι fleet managers;

Για κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα μεταφορών ή κάποιο στόλο οχημάτων η διαχείριση του κόστους...
Νοέ 17 2022

Νέες τεχνολογίες στη δρομολόγηση αναβαθμίζουν τα logistics στις αλυσίδες supermarket

Είστε στέλεχος ή ιδιοκτήτης super market και θέλετε να εξελίξετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε, να...
Σεπ 30 2022

Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες Ταχυμεταφορών – Courier & Αυξήστε την ικανοποίηση των πελατών σας

Θέλετε να βελτιώσετε τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) που προσφέρετε στους πελάτες σας;...
Proof of delivery
Αυγ 04 2022

Αναβαθμίστε τη Last Mile Delivery εμπειρία με το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD)

Γνωρίζετε ότι 7 στους 10 θεωρούν ότι η εμπειρία στο last mile delivery είναι εξαιρετικά σημαντική...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη