ΕΣΠΑ
telenavis

Blog | 01.11.2021

Χάρτης ή δρομολόγηση με WorkForce Manager; Πώς να βελτιστοποιήσετε τα δρομολόγια του στόλου οχημάτων σας

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δρομολόγηση, επηρεάζει την παραγωγικότητα και την απόδοση ενός στόλου οχημάτων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι δρομολόγησης, όπως είναι το excel, δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο παραλαβής-παράδοσης θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία. Από την άλλη, η δρομολόγηση που βασίζεται στην τυχαιότητα, δεν επιτρέπει την καταγραφή των γεγονότων και σίγουρα δε λύνει το πρόβλημα οργάνωσης ενός ολόκληρου στόλου.

Η χρήση ενός ευφυούς συστήματος βελτιστοποίησης δρομολόγησης λύνει τα ζητήματα αυτά και προσφέρει πολλές ακόμα σύγχρονες δυνατότητες σε επιχειρήσεις, που διατηρούν ένα στόλο οχημάτων. Συγκεκριμένα, στην Telenavis δημιουργήσαμε το WorkForce Manager, ένα route optimisation software με πολλά οφέλη.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα συγκρίνουμε τους διαθέσιμους τρόπους δρομολόγησης και θα δείξουμε τι παραπάνω προσφέρει ένα ευφυές σύστημα βελτιστοποίησης δρομολόγησης, όπως το WorkForce Manager.

Τρόποι δρομολόγησης στόλου οχημάτων:

Δρομολόγηση με τυχαία φόρτωση

Πακέτα που δρομολογούνται με τυχαία φόρτωση

Εταιρείες με μικρούς στόλους οχημάτων επιλέγουν να κάνουν δρομολόγηση με τυχαία σειρά και φόρτωση, που δεν ακολουθεί συγκεκριμένες παραμέτρους. Πολλές φορές αυτό σημαίνει ότι γίνονται περισσότερα δρομολόγια για να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση σε διάφορες περιοχές. Κατά συνέπεια το κόστος αυξάνεται.

Ακόμη, εφόσον δεν τηρείται κάποιο είδος προτεραιότητας εργασιών, αρκετά σημεία δεν εξυπηρετούνται μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί. Τέλος, η σύνταξη αναφορών μπορεί να γίνει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Οι οδηγοί καλούνται να ενημερώσουν για την εξέλιξη των εργασιών τηλεφωνικώς ή γραπτώς, ενώ βρίσκονται ακόμα στο πεδίο. Διαφορετικά η κεντρική διαχείριση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έχει συμβεί σε πραγματικό χρόνο.

Δρομολόγηση με χάρτη και excel

Οργάνωση δρομολόγησης με excel

Μια άλλη τακτική σχετικά με τη δρομολόγηση, είναι η συνδυαστική χρήση ενός χάρτη και του excel. Στην περίπτωση αυτή γίνεται προσπάθεια για δημιουργία ενός ημερήσιου προγράμματος δρομολογίων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια υποτυπώδης καταγραφή δεδομένων, όπως σημεία άφιξης και ώρα παράδοσης ή παραλαβής.

Παρ’ όλα αυτά, η κατασπατάληση χρόνου για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πλάνο με μοναδικό εργαλείο το excel, δείχνει ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι η καλύτερη λύση.

Το excel είναι ένα software που δεν έχει κατασκευαστεί για τέτοιου είδους εργασίες. Τα δεδομένα καταγράφονται μεν, αλλά δεν αξιοποιούνται για να γίνει βελτιστοποίηση των δρομολογίων. Επομένως, δεν μπορεί να προσφέρει τις αυτοματοποιήσεις που απαιτούνται, για να διευκολύνει τους dispatchers.

Συνεπώς, τα βασικά προβλήματα όπως το πλήθος των εργατοωρών, οι αλληλοεπικαλυπτόμενες περιοχές και τα μη βελτιστοποιημένα δρομολόγια γεννούν περισσότερες δυσκολίες διαχείρισης. Η τακτική “χάρτης & excel” δεν μπορεί να μειώσει το κόστος και τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα.

Δρομολόγηση Google Maps

Μια τρίτη τακτική είναι η χρήση των Google Maps για να οργανωθούν τα δρομολόγια της ημέρας. Η αλήθεια είναι πως το Google Maps δίνει οδηγίες δρομολόγησης μεταξύ δύο ή τριών σημείων, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει βελτιστοποίηση δρομολόγησης σε στόλο οχημάτων.

Όσο τα σημεία στάσεων αυξάνονται, αυξάνεται ανάλογα και η δυσκολία διαχείρισης. Επίσης, όταν κάποιο δρομολόγιο αλλάξει, ο χειριστής καλείται να επαναπροσδιορίσει το δρομολόγιο από την αρχή. Φυσικά, δε γίνεται καμία βελτιστοποίηση, δεν καταγράφονται δεδομένα, όπως οδηγική συμπεριφορά ή κατανάλωση καυσίμων. Ακόμη, δεν παρέχεται η Proof of Delivery δυνατότητα με τη χρήση οποιουδήποτε map software, συμπεριλαμβανομένου και του Google Maps.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Google Μaps δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στόλους οχημάτων που εργάζονται με γεωζώνες. Ουσιαστικά, για να μπορέσει να γίνει σωστή δρομολόγηση και βελτιστοποίηση δρομολογίων, ένα software είναι απαραίτητο να μπορεί να δεχθεί μεταβλητές όπως τοποθεσία σημείων, βέλτιστες ώρες παράδοσης, τεχνικά χαρακτηριστικά οχήματος και φορτίου, γεωζώνες κ.α.

Συστήματα ευφυούς δρομολόγησης

βελτιστοποίηση δρομολόγησης με έξυπνο software

Μια σύγχρονη λύση για τη βελτιστοποίηση δρομολόγησης είναι η χρήση συστημάτων, που κατασκευάστηκαν γι’ αυτό ακριβώς το ζήτημα. Τα συστήματα ευφυούς δρομολόγησης είναι καινοτόμα συστήματα δρομολόγησης με πολλαπλά οφέλη για ένα στόλο οχημάτων.

Μπορούν να υπολογίζουν τις βέλτιστες διαδρομές για κάθε όχημα και να οργανώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα κάθε οδηγού με αυτόματο τρόπο. Ο αλγόριθμος υπολογίζει όλες τις παραμέτρους που έχετε θέσει, και προτείνει εναλλακτικά δρομολόγια που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Βελτιστοποίηση δρομολόγησης με WorkForce Manager

Το WorkForce Manager της Telenavis ανήκει στην κατηγορία συστημάτων ευφυούς δρομολόγησης. Αφενός κάνει αυτόματο υπολογισμό των δρομολογίων για όλα τα οχήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Αφετέρου είναι το απόλυτο εργαλείο για άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους σας στο πεδίο, και την ενημέρωση του λογιστηρίου για συναλλαγές με πελάτες σε πραγματικό χρόνο.

Με το WorkForce Manager μπορείτε να:

  • Εξοικονομείτε χρόνο από τον manual υπολογισμό δρομολογίων
  • Μειώσετε το κόστος κατανάλωσης καυσίμων
  • Ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη υπερωριακής εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού
  • Λαμβάνετε real time αναφορές ολοκλήρωσης εργασιών
  • Ενημερώνετε το λογιστήριο άμεσα για συναλλαγές που έγιναν στις εγκαταστάσεις των πελατών σας

H Telenavis εξειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων γεωπληροφορικής και τηλεματικής. Δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στην ψηφιακή χαρτογράφηση, την ανάπτυξη λογισμικού και εξειδικευμένων εφαρμογών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στο φάσμα της γεωγραφικής πληροφορικής.

Βρείτε μια λύση για τη δική σας επιχείρηση, μέσω της συνεργασίας σας μαζί μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, και κουμπώνει σαν παζλ στα υπόλοιπα συστήματα που χρησιμοποιείτε.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Προκλήσεις στον κλάδο των logistics
Ιούν 19 2023

10 Προκλήσεις στον κλάδο των logistics & πρακτικές λύσεις που εφαρμόζει η Telenavis

Ο κλάδος των logistics αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν την αύξηση του...
Η-σημασία-της-ηθικής-κερδοφορίας-στην-εφοδιαστική-αλυσίδα
Μάι 04 2023

Εφοδιαστική αλυσίδα: Η σημασία της ηθικής κερδοφορίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχείρηση

Η ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη...
Μαρ 28 2023

Διαχείριση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων: Τι ζητούν οι fleet managers;

Για κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα μεταφορών ή κάποιο στόλο οχημάτων η διαχείριση του κόστους...
Νοέ 17 2022

Νέες τεχνολογίες στη δρομολόγηση αναβαθμίζουν τα logistics στις αλυσίδες supermarket

Είστε στέλεχος ή ιδιοκτήτης super market και θέλετε να εξελίξετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε, να...
Σεπ 30 2022

Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες Ταχυμεταφορών – Courier & Αυξήστε την ικανοποίηση των πελατών σας

Θέλετε να βελτιώσετε τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) που προσφέρετε στους πελάτες σας;...
Proof of delivery
Αυγ 04 2022

Αναβαθμίστε τη Last Mile Delivery εμπειρία με το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD)

Γνωρίζετε ότι 7 στους 10 θεωρούν ότι η εμπειρία στο last mile delivery είναι εξαιρετικά σημαντική...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη