ΕΣΠΑ
telenavis

Blog | 04.08.2022

Αναβαθμίστε τη Last Mile Delivery εμπειρία με το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD)

Γνωρίζετε ότι 7 στους 10 θεωρούν ότι η εμπειρία στο last mile delivery είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξυπηρέτησή τους;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ραγδαία αύξηση του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου (e-commerce) έχει αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την εξυπηρέτηση πελατών. Για παράδειγμα, ο χρόνος και ο τρόπος εξυπηρέτησης και παράδοσης των πακέτων στους παραλήπτες καθορίζει την πιστότητά τους και την εκ νέου επιλογή του συγκεκριμένου παρόχου/καταστήματος.

Μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών, σήμερα, επιλέγουν να αγοράσουν οτιδήποτε θέλουν ηλεκτρονικά. Η έξαρση των e-shop από supermarket, καταστήματα ρουχισμού, λευκών συσκευών, δώρων, βιβλίων και άπειρα άλλα είδη άρχισε να μεταβάλει και τους παραδοσιακούς παράγοντες εξυπηρέτησης πελατών. Δεν επαρκεί η άμεση εύρεση των προϊόντων, η ευγενική επικοινωνία με τους υπεύθυνους (customer service) ή η άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Στο ‘τελευταίο μίλι’, στην τελική παράδοση δηλαδή, κρίνεται η συνολική εμπειρία του πελάτη και συνδυαμορφώνεται από παράγοντες όπως:

 • Ταχύτατη παράδοση
 • Eπικοινωνία με τους πελάτες πριν την παράδοση
 • Aυτόματη ενημέρωση για την πορεία της αποστολής
 • Άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων ή καθυστερήσεων κατά την παράδοση
 • Ευελιξία στην αναδρομολόγηση
 • Aπόδειξη παραλαβής/παράδοσης των πακέτων (Proof of Delivery)

Τι είναι η Last Mile Delivery εμπειρία

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η εμπειρία των πελατών διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντές, όπως:

 • H ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων
 • H σχέση τιμής και ποιότητας
 • Η ευκολία στη ηλεκτρονική εύρεση των επιθυμητών προϊόντων
 • Η δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στην πληρωμή
 • Η διαδικασία παραλαβής/παράδοσης των προϊόντων

Η τελευταία φάση αφορά τη φυσική παραλαβή/παράδοση των πακέτων και αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία που ονομάζεται last mile delivery. Ο όρος αναφέρεται στη συνολική διαδικασία παράδοσης ενός πακέτου από τον κόμβο μεταφοράς στον τελικό παραλήπτη.

Αφορά όμως μόνο τον καταναλωτή και το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο το last mile delivery;

Όχι! Ο όρος χρησιμοποιείται και για μεταφορά προϊόντων σε επιχειρήσεις και σχετίζεται με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και την αποστολή πακέτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών (courier). Ουσιαστικά, οποιαδήποτε υπηρεσία συμπεριλαμβάνει αποστολή και παράδοση πακέτων είτε σε φυσικά πρόσωπα ή σε επιχειρήσεις, οφείλει να δίνει μεγάλη σημασία στην εμπειρία last mile delivery.

Στο πλαίσιο αυτής της εμπειρίας, έρευνες έχουν δείξει ότι η άμεση παράδοση και η ενημέρωση του παραλήπτη για τη συνολική πορεία της αποστολής αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πώς όμως μπορεί η επιχείρηση να βελτιστοποιήσει τη Last Mile Delivery εμπειρία με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD);

Πώς λειτουργεί το Proof of Delivery (POD)

Αναβαθμίστε την εμπειρία των πελατών σας με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών όπως είναι το real-time Proof of delivery και ενημερώνετε τους πελάτες σας άμεσα για την εξέλιξη της αποστολής τους. Ταυτόχρονα, λαμβάνετε ενυπόγραφο ψηφιακό αποδεικτικό επιτυχούς παραλαβής.

Το ηλεκτρονικό Proof of delivery αποτελεί μία από τις δυνατότητες που παρέχει η εξελιγμένη εφαρμογή WorkForce Manager της Telenavis. Μέσω του συστήματος ειδοποίησης παραλαβής που διαθέτει η συγκεκριμένη πρωτοποριακή εφαρμογή, διευκολύνετε την παράδοση:

 1. Δεμάτων
 2. Εμπορευμάτων
 3. Διαφόρων παραγγελιών

Επιπλέον έχετε την πλήρη εποπτεία καθώς μπορείτε να διαβάζετε σχόλια του διανομέα σχετικά με προβλήματα κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Ταυτόχρονα πληροφορείστε για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο.

Τα 5 οφέλη του ηλεκτρονικού Proof of Delivery για τις επιχειρήσεις 

Πλήρης ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εξελίξεις της διανομής/παράδοσης

Όλη η εφοδιαστική αλυσίδα των μεταφορών από τους υπεύθυνους πωλήσεων, τους οδηγούς έως το λογιστήριο γνωρίζουν τις συναλλαγές, τα δρομολόγια και τις ακριβείς ώρες επικοινωνίας με τον πελάτη.

Με το Proof of Delivery έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε σε πραγματικούς χρόνους για οτιδήποτε συμβαίνει κατά το Last Mile Delivery. Έτσι, έχετε συνολική εικόνα και μπορείτε να παρέμβετε σε περιπτώσεις που το απαιτούν, με έγκαιρη επικοινωνία με τους οδηγούς.

Διατήρηση ιστορικότητας για όλες τις διαδικασίες και τις συναλλαγές με αναλυτικές αναφορές

Με τη διατήρηση του ιστορικού για οτιδήποτε συνέβη στο πεδίο μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλεια και τη διαφάνεια των διαδικασιών. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να αξιολογείτε όλες τις ενέργειες, ώστε να προβείτε σε πιθανές βελτιώσεις. Τέλος, το σύστημα σας παρέχει αποδείξεις για περαιτέρω επικοινωνία με τον πελάτη και επίλυση πιθανών θεμάτων.

Άμεση αντιμετώπιση προκλήσεων κατά τη διαδικασία παράδοσης/παραλαβής

Πόσες φορές έχει συμβεί να μη βρίσκετε τον παραλήπτη ή να προκύπτουν έκτακτα συμβάντα;

Πλέον, με το Proof of Delivery μπορείτε να επικοινωνείτε με τους οδηγούς και να προβαίνετε άμεσα σε αναδρομολόγηση. Επίσης, μπορείτε να διαμορφώνετε διαφορετικές ροές εργασίας για να υποστηρίζετε τις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων σας

Μπορείτε να αποφύγετε τους πάκους χαρτιών που συνοδεύουν την παράδοση και παραλαβή προϊόντων. Με το ηλεκτρονικό POD γλιτώνετε χρόνο και μειώνετε τα λειτουργικά έξοδα διαφόρων τμημάτων της επιχείρησής σας.

Παράλληλα, η εξυπηρέτηση των πελατών κατά την παράδοση και η εικόνα της εταιρείας σας βελτιώνονται σημαντικά. Η εταιρεία σας περνάει στη νέα ψηφιακή (paperless) εποχή με τη χρήση τεχνολογίας αντί για παραδοσιακή ανταλλαγή εγγράφων. Επίσης, ο χρόνος που απαιτείται για την επικοινωνία μεταξύ τμημάτων και ανθρώπων στο πεδίο μειώνεται δραστικά.

Βελτίωση της εξυπηρέτησης και της εμπειρίας των πελατών σας

Η ψηφιακή εποχή απαιτεί ευελιξία, αμεσότητα, γνώση και γρήγορες αντιδράσεις εκ μέρους των εταιρειών. Με την ψηφιακή υπηρεσία real time Proof of Delivery παρέχετε μία εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες σας καθώς:

 • Λαμβάνουν πλήρη και σε πραγματικό χρόνο αυτοματοποιημένη ενημέρωση με μηνύματα ή email για τη θέση και την πορεία του πακέτου τους.
 • Μπορούν να αλλάξουν ημερομηνία παράδοσης σε περίπτωση που επιθυμούν. 

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε την επωνυμία και εικόνα της επιχείρησής σας και αυξάνετε την εμπιστοσύνη του πελάτη στις υπηρεσίες σας.

Τέλος, αποφεύγετε ψευδείς δηλώσεις και αρνητικά σχόλια από πελάτες. Ενώ σε περίπτωση προβλήματος μπορείτε να επανορθώσετε προς τον πελάτη και να αποκαταστήσετε την εικόνα σας.


Η Telenavis παρέχει βέλτιστες λύσεις στους κλάδους των μεταφορών, των ταχυμεταφορών, του facility management, του ανεφοδιασμού και της σχολικής μεταφοράς. Μιλήστε σήμερα μαζί μας ή ακολουθήστε μας σε σε Facebook και LinkedIn για περισσότερα νέα σχετικά με την παρακολούθηση και διαχείριση στόλων.

Διαβάστε ακόμα: Υπολογισμός κόστους καυσίμων: Πόσο καύσιμο καταναλώνουν πραγματικά τα οχήματά σας;

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Προκλήσεις στον κλάδο των logistics
Ιούν 19 2023

10 Προκλήσεις στον κλάδο των logistics & πρακτικές λύσεις που εφαρμόζει η Telenavis

Ο κλάδος των logistics αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν την αύξηση του...
Η-σημασία-της-ηθικής-κερδοφορίας-στην-εφοδιαστική-αλυσίδα
Μάι 04 2023

Εφοδιαστική αλυσίδα: Η σημασία της ηθικής κερδοφορίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχείρηση

Η ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη...
Μαρ 28 2023

Διαχείριση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων: Τι ζητούν οι fleet managers;

Για κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα μεταφορών ή κάποιο στόλο οχημάτων η διαχείριση του κόστους...
Νοέ 17 2022

Νέες τεχνολογίες στη δρομολόγηση αναβαθμίζουν τα logistics στις αλυσίδες supermarket

Είστε στέλεχος ή ιδιοκτήτης super market και θέλετε να εξελίξετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε, να...
Σεπ 30 2022

Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες Ταχυμεταφορών – Courier & Αυξήστε την ικανοποίηση των πελατών σας

Θέλετε να βελτιώσετε τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) που προσφέρετε στους πελάτες σας;...
Ιούλ 20 2022

Υπολογισμός κόστους καυσίμων: Πόσο καύσιμο καταναλώνουν πραγματικά τα οχήματά σας;

Έχετε αναρωτηθεί για ποιους λόγους μπορεί να πληρώνετε περισσότερο πετρέλαιο ή βενζίνη στα...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη