ΕΣΠΑ
telenavis

Μπάρμπα Στάθης

Ο έλεγχος και η πιστοποίηση στη μεταφορά της ψυκτικής αλυσίδας της Μπάρμπα Στάθης

Η Μπάρμπα Στάθης είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των κατεψυγμένων λαχανικών. Κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με μερίδιο πωλήσεων στα επίπεδα του 62% σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Μπάρμπα Στάθης έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του στις κατεψυγμένες ζύμες και τις φρέσκιες σαλάτες.

Αυτήν τη στιγμή ο Όμιλος διαθέτει 5 ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής λαχανικών και ζυμών, με 11.000 σημεία πώλησης, ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, με εξαγωγική παρουσία σε 5 ηπείρους και 27 χώρες.

Η σωστή και έγκαιρη διανομή των προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας έχει μεγάλη σημασία για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των σημείων πώλησης.

Για την οργάνωση της διαχείρισης του στόλου οχημάτων  της η Μπάρμπα Στάθης εμπιστεύτηκε την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Telenavis, με στόχο τη μείωση κόστους και την ταυτόχρονη βελτίωση της εξυπηρέτησης Telenavis δραστηριοποιείται στον τομέα των συστημάτων διαχείρισης στόλου και εργασιών από το 2000. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της Γεωγραφικής πληροφορικής και Business GIS τα τελευταία 16 χρόνια. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ελληνικού χώρου, όπως επίσης και πλήθος μικρών και μεσαίων εταιρειών, δήμοι, περιφέρειες και υπουργεία.


Η πρόκληση: Συνθήκες Διανομής για Προϊόντα Ελεγχόμενης Θερμοκρασίας

Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει γνωρίσει σημαντικές μεταβολές την τελευταία δεκαετία. Οι κύριες αιτίες είναι οι εξής:

 • η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου
 • η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας μετάδοσης δεδομένων και των δυνατοτήτων της κινητής τηλεφωνίας
 • η ταχύτατη αύξηση του κύκλου εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου ο έμπορος πρέπει να εξασφαλίσει ότι το προϊόν θα φτάσει στον πελάτη μετά την πώληση

Η μεγάλη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η Telenavis για τη διανομή των προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας που εμπορεύεται ο Όμιλος Μπάρμπα Στάθης αφορά στο μεγάλο αριθμό των προϊόντων που μεταφέρονται καθημερινά σε όλη τη χώρα σε ειδικές συνθήκες ψύξης. Περίπου 15.000 κιβώτια με κατεψυγμένα προϊόντα (λαχανικά, ζύμες) και συσκευασμένες φρέσκες σαλάτες και συνολικά πάνω από 150.000 συσκευασίες, διακινούνται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Το 40% αυτών των προϊόντων παραδίδεται απευθείας στα σημεία πώλησης των μεγάλων αστικών κέντρων. Περισσότερα από 500 σημεία στην ευρύτερη περιοχή Αθήνας και Θεσσαλονίκης εξυπηρετούνται από τον ιδιόκτητο στόλο της εταιρείας. Η μεγάλη γκάμα προϊόντων απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες ψύξης κατά τη μεταφορά. Στόχος είναι όλα τα προϊόντα της εταιρείας να παραδίδονται σε άριστη κατάσταση και με πιστοποίηση των ειδικών συνθηκών μεταφοράς, στον σωστό χρόνο και τόπο της κάθε παραγγελίας.

Οι ανάγκες της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης

Η Μπάρμπα Στάθης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1969, χτίζοντας διαχρονικά ένα ισχυρό εμπορικό σήμα, με περισσότερα από 150 καινοτόμα προϊόντα. Στοχεύει να προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση διατροφικών προτύπων με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη και προτάσσοντας παράλληλα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Λόγω της φύσης τους, τα προϊόντα Μπάρμπα Στάθης πρέπει να παραδίδονται στους πελάτες στον ακριβή χρόνο παράδοσης που έχει προκαθοριστεί. Παράλληλα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι προδιαγραφές θερμοκρασίας που διασφαλίζουν τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Τι μπορεί να προκύψει κατά τη διανομή κατεψυγμένων προϊόντων;

Οι συνθήκες διανομής για προϊόντα ελεγχόμενης θερμοκρασίας στην Ελλάδα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες:

 • Παρουσιάζεται τακτικά αυξημένη οδική κίνηση. Κάποιο τροχαίο ατύχημα ή μια σημαντική βροχόπτωση μπορούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση και απρόβλεπτες καθυστερήσεις.
 • Η πρόσβαση στα καταστήματα δεν είναι πάντα εύκολη. Μόνο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν προβλέψει χώρους στάθμευσης και υποδομές εκφόρτωσης για τους προμηθευτές τους.
 • Η μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή για σημαντικό διάστημα του έτους.
 • Κάποιοι δήμοι επιτρέπουν την τροφοδοσία των καταστημάτων μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή θέτουν σε ισχύ μέτρα που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στο κέντρο (π.χ. δακτύλιος).

Οι παραπάνω παράγοντες δυσκολεύουν τη συνεπή εκτέλεση της παράδοσης και τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και αποτέλεσαν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο σχεδιασμός της λύσης της Telenavis για τη συνολική διαμόρφωση του συστήματος οργάνωσης και εποπτείας των διανομών της εταιρείας.


Ολοκληρωμένη λύση για την ασφάλεια και την ποιότητα των ευπαθών προϊόντων κατά τη μεταφορά τους

Η Telenavis σχεδιάζει και υλοποιεί σύγχρονες και εύχρηστες desktop και mobile εφαρμογές διαχείρισης εργασιών και στόλου, που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών σε όλο το φάσμα της γεωγραφικής πληροφορικής. Οι κυριότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι οι εξής:

 • Web NavFleet, μία φιλική στην πλοήγηση εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης στόλου οχημάτων
 • WorkForce Manager, μια cloud εφαρμογή για τη δρομολόγηση και τη διαχείριση των εργασιών διανομής και παράδοσης

Βελτιστοποίηση των δρομολογίων με το Web NavFleet

Για τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων της Μπάρμπα Στάθης η Telenavis προσάρμοσε στις ιδιαίτερες ανάγκες του έργου το Web NavFleet. Η εφαρμογή στοχεύει στην αποτελεσματική εποπτεία σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς φορτίου, την συμπεριφορά των οδηγών και τις στάσεις που πραγματοποιεί κάθε όχημα.

Με το Web NavFleet το τμήμα κίνησης και διανομής της Μπάρμπα Στάθης έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων:

 

 

 

 • Να εντοπίζει κάθε όχημα σε έναν διαδραστικό χάρτη
 • Να καταγράφει κάθε δρομολόγιο με λεπτομέρειες και στατιστικά στοιχεία
 • Να οργανώνει και δρομολογεί διαδρομές με πολλές στάσεις
 • Να ενημερώνεται για την κατάσταση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο (real time)
 • Να έχει πρόσβαση σε αναλυτικές αναφορές
 • Να εισάγει πελάτες και να επεξεργάζεται τα στοιχεία τους με διαδραστικές φόρμες

Εγγύηση ασφάλειας και ποιότητας με το NavFleet Sense

Το NavFleet Sense είναι μια νέα εφαρμογή στο οικοσύστημα Telenavis Web NavFleet που παρέχει πρόσβαση στους χρήστες NavFleet σε ζωντανές (live) και αρχειοθετημένες μετρήσεις των αισθητήρων που είναι συνδεδεμένοι στις τηλεματικές (GPS) συσκευές NavFleet.Η πλήρης εποπτεία κι επίβλεψη των συνθηκών μεταφοράς παρέχει εγγύηση ασφάλειας και ποιότητας για τα ευπαθή προϊόντα που διανέμονται.


Τα οφέλη για την Μπάρμπα Στάθης από τη συνεργασία με την Telenavis

Η Μπάρμπα Στάθης με τη χρήση του Web NavFleet και της εφαρμογής NavFleet Sense, καθώς και την παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων

και αναφορών, πέτυχε τα εξής:

 1. Βελτιστοποίηση των δρομολογίων: γνωρίζοντας τους χρόνους μετάβασης από σημείο σε σημείο καθώς και τον χρόνο παραμονής σε κάθε σημείο, επιτυγχάνεται η τήρηση των delivery windows στα σημεία παράδοσης. Επιπλέον, ο υπεύθυνος δρομολόγησης μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για την αποφυγή συμβάντων, διευκολύνοντας έτσι την άφιξη τους στα σημεία παράδοσης και αποφεύγοντας καθυστερήσεις.
 2. Έλεγχο στις θερμοκρασίες παράδοσης: ο οδηγός ενημερώνεται έγκαιρα ώστε να ενεργήσει άμεσα, όταν για κάποιο χρονικό διάστημα η θερμοκρασία θαλάμου βγει εκτός των επιτρεπτών ορίων, είτε περιορίζοντας τις απώλειες είτε διορθώνοντας τα επίπεδα ψύξης, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεταφορά προϊόντων εντός των θερμοκρασιακών προδιαγραφών.

 

Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι ενδεικτικά για το όφελος της εταιρείας από την εφαρμογή αυτού του project:

 • 99,5% on-time παραδόσεις στα καταστήματα λιανικής
 • Μηδενικά παράπονα θερμοκρασιακής απόκλισης των προϊόντων στις παραδόσεις σημείο-σημείο
 • Μείωση των διανυθέντων χιλιομέτρων κατά 9,0%
 • Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης καυσίμου κατά 8,0%
 • Ελάττωση υπερωριών των οδηγών κατά 12,0%

H Telenavis και η Μπάρμπα Στάθης έθεσαν ψηλά τον πήχη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του σημαντικού project. Αντικειμενικά πέτυχαν τους στόχους τους, κρίνοντας από το αποτέλεσμα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Μαρ 31 2023

Delivery.gr

Last mile delivery σε 2 ώρες από την παραγγελία με τις εφαρμογές της...
Μαρ 31 2023

Μούχαλης Alfa Διανομές

Η 8ετής χρήση των εφαρμογών της Telenavis οδήγησε σε οργάνωση και αποτελεσματικότητα των...
Μαρ 31 2023

RETAIL ALFA PASTRY

Με το WorkForce Manager έχουμε το Proof of Delivery (POD) σε πραγματικό...
Μαρ 31 2023

PETRAKIS TRANSPORT & LOGISTICS

Με το WorkForce Manager μειώσαμε τα κόστη και βελτιώσαμε την εξυπηρέτηση των πελατών...
Μαρ 31 2023

boxed.gr

Το WorkForce Manager της Telenavis υποστηρίζει την απόλυτη εμπειρία πελάτη στο διαδικτυακό super...
Μαρ 31 2023

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.

Η ΔΕΛΤΑ συνεργάζεται με την Telenavis για την οργάνωση των δρομολογίων της. Η ΔΕΛΤΑ χρησιμοποιεί...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη