Ξεκινώ με τα θετικά στοιχεία από το δελτύο τύπου της UIRR όπως ανακοινώθηκα στην Γενική Συνέλευση της για το 2024:
- Αύξηση 5,19% στον αριθμό των μεταφερόμενων φορτίων
- Άνοδος 8,41% σε τονοχιλιόμετρα, υποδεικνύοντας μεταφορά βαρύτερων φορτίων ανά μονάδα
- Εξαιρετική απόδοση στις εγχώριες υπηρεσίες, με αύξηση 10,6%, κυρίως σε Γαλλία και Πολωνία
- Περιορισμένη αύξηση 2,74% στις διασυνοριακές μεταφορές
Η ενίσχυση των εγχώριων υπηρεσιών αποδεικνύει τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών στην επίτευξη βιώσιμων και αποδοτικών λύσεων logistics. Η αύξηση του μέσου βάρους φορτίου ανά μονάδα υπογραμμίζει τη βελτιωμένη αποδοτικότητα των μεταφορών.
Σύμφωνα με την έκθεση της UIC-UIRR, οι συνδυασμένες μεταφορές αναμένεται να αυξάνονται κατά 3% ετησίως έως το 2040, καθιστώντας τις βασικό πυλώνα για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Green Deal.
🇬🇷 Για την Ελλάδα, η ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών αποτελεί ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των logistics.
Αναρωτιέμαι: Μήπως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε και τις ελληνικές (συνδιασμένες) μεταφορές; Η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση, θα πρέπει να στοχεύσει να γίνει κόμβος logistics για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Προυποθέσεις :
- Ψηφιοποίηση: Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών φορτωτικών και η χρήση τεχνολογιών όπως το eFTI μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια των μεταφορών μας .
- Οργάνωση δρομολόγησης: Η βελτιστοποίηση των δρομολογίων μέσω έξυπνων συστημάτων μεταφορών (ITS) μπορεί να μειώσει το κόστος και τον χρόνο παράδοσης.
- Επενδύσεις: Η ανάπτυξη υποδομών, όπως τα εμπορευματικά κέντρα και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, είναι απαραίτητη. Ήδη, επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ομως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα και γρηγορότερα.
Ανάγκη για δράση
Σε επίπεδο logisticians και εταιρειών: Σχεδιασμός για την ψηφιακή αναβάθμιση, την υιοθέτηση εργαλείων αυτοματοποίησης τόσο στην δρομολόγηση όσο και στις αποθήκες, με ταχύτητα αλλά και προσοχή. Εκπαίδευση στελεχών, που οδηγεί σε πιστοποιημένη γνώση. Δημιουργία ομάδων καινοτομίας, αμφισβητείστε όλες τις διαδικασίες σας για να τις κάνετε καλύτερες.
Σε επίπεδο κράτους: Επενδύσεις σε υποδομές, το τραίνο θα πρέπει να γίνει ένας βασικός κορμός μεταφοράς, οι διασυνδέσεις με τα κεντρικά λιμάνια και αεροδρόμια, η ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και χρηματοδότηση για την μετάβαση στην ψηφιοποίηση ειδικά των ΜΜΕ.
Ας μην αφήσουμε το τρένο της ευκαιρίας να περάσει χωρίς εμάς. 🚆