ΕΣΠΑ
telenavis

Blog | 24.03.2021

Διαχείριση στόλου οχημάτων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαχείριση στόλου οχημάτων


Τι είναι η παρακολούθηση και η διαχείριση στόλου οχημάτων

Η παρακολούθηση και η διαχείριση στόλου οχημάτων , αλλιώς και fleet management, είναι η επίβλεψη και ο καθημερινός έλεγχος για την του στόλου σας , που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς και εξυπηρετούν τις λειτουργίες μιας εταιρείας. Γίνεται με την χρήση μιας συσκευής τηλεματικής, που εγκαθίσταται στο όχημα και μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας αποστέλλει τις απαραίτητες πληροφορίες σε έναν κεντρικό server.

Ένας στόλος οχημάτων μπορεί να αποτελείται από μηχανές, αυτοκίνητα, van, φορτηγά και άλλα βοηθητικά οχήματα,που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση των εργασιώντων παραλαβών και των διανομών της.

Μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι ο γεωγραφικός εντοπισμός των οχημάτων, η καταγραφή των διαδρομών τους, των στάσεων που κάνουν, των ενεργειών ανά στάση, όπως άνοιγμα πόρτας ή σβήσιμο μηχανής, η κατανάλωση καυσίμων, η θερμοκρασία στον χώρο εμπορευμάτων καθώς και η προσπάθεια βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας, μέσω σωστού χρονοπρογραμματισμού των δρομολογίων που θα εκτελεστούν.

Το τελευταίο, επιτυγχάνεται μέσω απολογιστικών αναφορών που μπορούν να εξαχθούν με την χρήση των δεδομένων που συλλέγει μια εφαρμογή παρακολούθησης στόλου.

Διαχειριστής Στόλου ή Fleet Manager

Την ευθύνη της παρακολούθησης και της διαχείρισης του στόλου σε μια επιχείρηση την έχει ο logistics manager, o δρομολογητής ή αλλιώς dispatcher και πολλές φορές, αν η επιχείρηση είναι μικρότερη, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Ο fleet manager είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό και διαχείριση των οχημάτων που ανήκουν στο στόλο της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει πως, ασχέτως πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο στόλος, ο manager του στόλου αυτού πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που ακριβώς βρίσκονται τα οχήματα και σε τι συνθήκες. Αυτό έχει ποικίλα οφέλη, όπως την ασφάλεια των οδηγών και των οχημάτων, την ανάθεση έκτακτων συμπληρωματικών δρομολογίων ανάλογα με τη θέση και την κατάστασή τους με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση πελατών, αν υπάρχει ανάγκη.

Πέραν αυτού, ο fleet manager οφείλει να φροντίζει για την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα του δυναμικού οδηγών, καθώς επίσης να διασφαλίζει τις έννομες διαδικασίες που σχετίζονται με τα οχήματα του στόλου.

Επίσης, στην ευθύνη του διαχειριστή του στόλου βρίσκονται οι προτάσεις εξοικονόμησης και η προσπάθεια εκτέλεσης των δρομολογίων και των διαδικασιών παραγωγικά και με αποδοτικό τρόπο.

Τέλος, ένας διαχειριστής στόλου καλείται να αποφασίσει αν και πότε πρέπει να περιέλθουν περισσότερα οχήματα στο στόλο, τι τύπου πρέπει να είναι αυτά, αν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να τα οδηγήσει και ποιο όφελος θα προσδώσει η απόκτησή τους στην εταιρεία.

διαχείριση στόλου οχημάτων

7 οφέλη με ένα σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, οι διαχειριστές στόλου έχουν υπ’ ευθύνη τους πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες. Επίσης, χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα, που θα τους βοηθήσουν να λάβουν σωστές αποφάσεις για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του στόλου.

Για την διαχείριση του στόλου σας, ένα fleet management software μπορεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να αυτοματοποιήσει τις διεργασίες και να εξοικονομήσει χρόνο στη λήψη αποφάσεων.

Τα κυρίαρχα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ενός online  fleet management εργαλείου είναι:

  • Άμεσος εντοπισμός οχημάτων οποιαδήποτε ώρα με gps tracking.
  • Εύκολη οργάνωση δρομολογίων στόλου
  • Ενημέρωση κυκλοφοριακών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο
  • Δυνατότητα καταγραφής συμβάντων
  • Στατιστικά, αναφορές, απολογιστικά στοιχεία και βελτίωση διαδικασιών
  • Συλλογή και απολογιστική αξιοποίηση δεδομένων
  • Ψηφιοποίηση των διεργασιών

Ποιες είναι οι επιπλέον δυνατότητες με το Telenavis Web NavFleet

Το Telenavis Web NavFleet είναι το online software , που σας βοηθά να οργανώσετε το στόλο σας και να διαχειριστείτε δρομολόγια, αναφορές και δεδομένα με μια απλή σύνδεση διαδικτύου.

Αποτελεί το οικονομικότερο και αποδοτικότερο εργαλείο εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου της ελληνικής αγοράς. Είναι φιλικό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου και προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες.

Πέραν όσων ήδη αναφέρθηκαν σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν από την υποστήριξη διαχείρισης στόλου, με το Telenavis Web NavFleet μπορείτε να επιβλέπετε αναφορές κατανάλωσης καυσίμου ανά όχημα και ανά ημέρα. Υπάρχει, επίσης, ειδική αναφορά «Εκπομπών Ρύπων», όπου εμφανίζεται η εκπομπή CO2, CO &ΝΟx ανά όχημα και ημέρα.

Ακόμη, έχετε δυνατότητα μελέτης δεικτών απόδοσης στόλου, μέσα από τους οποίους αποτυπώνεται η γενική εικόνα του στόλου για τις τελευταίες πέντε ημέρες, με απλά συγκριτικά γραφήματα.

Τέλος, με το Telenavis Web NavFleet έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε υπο-χρήστες, σε περίπτωση που έχετε μια βραχυχρόνια συνεργασία ανάθεσης για ένα μέρος του στόλου σας. Έτσι, μπορείτε να αναθέσετε την παρακολούθηση οχημάτων σε τρίτους, με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης που επιλέγετε εσείς.

διαχείριση στόλου οχημάτων

Έχετε απορίες για το Web NavFleet είμαστε στη διάθεσή σας

Επικοινωνήστε με την Telenavis στο [email protected] και μάθετε περισσότερα για το σύστημα διαχείρισης, και πως μπορείτε να το ενσωματώσετε στην επιχείρησή σας.

Με την Telenavis έχετε έναν απολύτως αξιόπιστο και έμπιστο συνεργάτη στο καθημερινό έργο της βελτίωσης των διεργασιών μέσα στην επιχείρησή σας, της μείωσης του λειτουργικού κόστους του στόλου σας και την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχετε στους πελάτες σας.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ & ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα όπως αυτό

Περιηγηθείτε στα τελευταία, δημοσιευμένα νέα της Telenavis και ανακαλύψτε άρθρα με πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση των εργασιών σας, με τις νέες τεχνολογίες.

Προκλήσεις στον κλάδο των logistics
Ιούν 19 2023

10 Προκλήσεις στον κλάδο των logistics & πρακτικές λύσεις που εφαρμόζει η Telenavis

Ο κλάδος των logistics αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν την αύξηση του...
Η-σημασία-της-ηθικής-κερδοφορίας-στην-εφοδιαστική-αλυσίδα
Μάι 04 2023

Εφοδιαστική αλυσίδα: Η σημασία της ηθικής κερδοφορίας για την κοινωνία, το περιβάλλον και την επιχείρηση

Η ηθική κερδοφορία στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη σύγχρονη...
Μαρ 28 2023

Διαχείριση στόλου ηλεκτρικών οχημάτων: Τι ζητούν οι fleet managers;

Για κάθε επιχείρηση που διαθέτει τμήμα μεταφορών ή κάποιο στόλο οχημάτων η διαχείριση του κόστους...
Νοέ 17 2022

Νέες τεχνολογίες στη δρομολόγηση αναβαθμίζουν τα logistics στις αλυσίδες supermarket

Είστε στέλεχος ή ιδιοκτήτης super market και θέλετε να εξελίξετε τις υπηρεσίες που προσφέρετε, να...
Σεπ 30 2022

Αναβαθμίστε τις υπηρεσίες Ταχυμεταφορών – Courier & Αυξήστε την ικανοποίηση των πελατών σας

Θέλετε να βελτιώσετε τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier) που προσφέρετε στους πελάτες σας;...
Proof of delivery
Αυγ 04 2022

Αναβαθμίστε τη Last Mile Delivery εμπειρία με το ηλεκτρονικό Proof of Delivery (POD)

Γνωρίζετε ότι 7 στους 10 θεωρούν ότι η εμπειρία στο last mile delivery είναι εξαιρετικά σημαντική...

Δωρεάν 30’ Συμβουλευτική

Ζητήστε μία

Demo Παρουσίαση

Μιλήστε με την

Εξυπηρέτηση Πελατών

Καλέστε την

Τεχνική Υποστήριξη